‘From Sleep’ van Max Richter

Geplaatst op 23 januari 2016

From Sleep

Soms weet je niet hoe je moet beginnen met iets te beschrijven. Dat heb ik bij deze muziek. Magisch. Intrigerend. Buitenaards. Mystiek. Verstillend. Allemaal woorden die bij me opkomen bij ‘From Sleep’ van Max Richter. Ik ben er volledig door gegrepen vanaf de eerste keer dat ik luisterde. Sindsdien staat hij vaak op ‘herhaling’.
Max Richter is gefascineerd door de slaap. ‘Het was mijn favoriete tijdverdrijf toen ik kind was; als ik kon zou ik 23 uur per dag willen slapen,’ zegt hij. En hij componeerde muziek om de slaap te begeleiden .’From sleep’ bestaat uit 2 onderdelen. Het eerste staat op de cd en is bedoeld om naar te luisteren als je wakker bent. Het tweede deel is alleen te downloaden via iTunes en duurt 8 uur: de tijd die we dagelijks meestal slapen. Max Richter heeft deze laatste muziek geschreven met als doel ’s nachts tijdens de slaap te laten spelen. Hij werkte nauw samen met een neurowetenschapper om zich optimaal te kunnen verdiepen in de slapende geest en antwoord te vinden op de vraag hoe muziek tijdens de slaap met die geest contact kan hebben om de luisteraar maximaal tot rust te laten komen. ‘We leven in een constante werveling van ervaringen en indrukken en vinden het vaak moeilijk om diepe rust te vinden,’ aldus Richter. Het muzikale landschap dat ‘FromSleep’ is, brengt die rust. Hij liet zich inspireren door Bach’s Goldberg variaties en door de muziek uit de Engelse late middeleeuwen waarin meerdere melodieën door elkaar gevlochten zijn.
Het is een wiegelied geworden, dat acht uur lang doorgaat of in de cd-versie overdag zorgt voor een atmosfeer in huis waarin er volledige focus kan zijn en alle creativiteit ondersteund wordt. [eerder gepubliceerd op bewustzijnonline.nl]

Vul hieronder het formulier in of bel [06]24122212.

Velden met een * zijn verplicht.